50 jaar Bibliotheek Gemert

In 2022 bestaat Bibliotheek Gemert vijftig jaar!

Op 7 september 1970 begon de bibliotheek als werkgroep van de Stichting Samenlevingsopbouw Gemert. De eerste boeken werden vanaf januari 1972 uitgeleend, in het voormalige woonhuis aan de Kerkstraat 23, waar nu Firma Wijn gevestigd is.

Jubileumactiviteiten

Het officiële startmoment van het jubileumjaar vond plaats op vrijdag 4 februari, met een bescheiden feestje. Burgemeester Michiel van Veen en wethouder Wilmie Steeghs kwamen langs om te feliciteren. In 2022 organiseren we een aantal jubileumactiviteiten.

Ludo de Kort & Marianne de Zwarte

Samen met onze culturele partners de Eendracht, het KunstLokaal en de Bunker organiseren we een paar keer per jaar een Kunstcafé. Daarin is aandacht voor allerlei uitingen van kunst. Onder andere schilderen, beeldhouwen, muziek en architectuur zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd.

Dit jaar staat één van de Kunstcafés in het teken van boeken. Kunstenaars Ludo de Kort & Marianne de Zwarte vertellen in dit Kunstcafé over het project ‘Mishandelde Pagina’s’. Uitgangspunt daarbij was het verzamelen van beschadigingen die terug te vinden zijn in bibliotheekboeken. Van 'brave' ezelsoren tot scheuren, van snotpulpjes tot koffievlekken...

Houd onze berichtgeving in de gaten voor meer informatie over de datum en tijd.

VerhaalLokaal over de bibliotheek

In samenwerking met Heemkundekring De Kommanderij, organiseren we een aantal keer per jaar het VerhaalLokaal. Tijdens deze bijeenkomsten staat steeds een ander onderwerp uit het verleden centraal. Geen grote oorlogen, veldslagen en ontdekkingen, maar het dagelijks leven wordt besproken. Dit doen we samen met de mensen die er bij betrokken waren. Een aantal onderwerpen die al aan bod zijn geweest, zijn verliefd, verloofd, getrouwd (over de liefde in ander tijden) en de Gemertse textielindustrie.

Dit jaar staat in één van deze bijeenkomsten de bibliotheek centraal. Benieuwd hoe er een bibliotheek in Gemert kwam en wie daarbij betrokken waren? In de loop van het jaar is meer bekend over de datum en tijd van deze bijeenkomst.

Een boek vol feestelijke verhalen

Samen met de scholen brengen we een feestelijk boek uit

Bij dit jubileum betrekken we natuurlijk ook alle Gemertse scholen. De kinderen van de onderbouw maken een feestelijke tekening of knutselwerk. De kinderen van de midden- en bovenbouw schrijven een (strip)verhaal of gedicht met als thema feest. Natuurlijk worden deze verhalen en gedichten ook voorzien van een mooie tekening. Van iedere school worden er vier werkjes uitgekozen, die we bundelen in een boek. En uiteraard ontvangt elke school daarvan een exemplaar. Ook wordt het boek opgenomen in onze collectie. Zodat het voor iedereen beschikbaar is om te bekijken en te lezen. Naar alle waarschijnlijkheid ligt dit boek vol feestelijke verhalen vanaf juni 2022 in de bibliotheek.

Jubileumkrant 50 jaar Bibliotheek Gemert

Speciaal voor het 50-jarige bestaan van Bibliotheek Gemert is een jubileumkrant gemaakt. Deze krant is in Gemert verspreid als bijlage van het Gemerts Nieuwsblad en de jubileumkrant is hier ook online te bekijken. Zeker de moeite waard om te lezen: een krant vol verhalen van toen en nu!

Lees hier de jubileumkrant