Als je moeite hebt met lezen

Hoe wordt lezen leuk, als je het moeilijk of vervelend vindt? Kom naar de bibliotheek: wij hebben voor iedereen de perfecte boeken en informatie in huis.

Samen tegen laaggeletterdheid
Goed kunnen lezen: dat is belangrijk. Bijvoorbeeld om alle informatie die op ons afkomt goed te kunnen begrijpen. 1 op de 9 Nederlanders die tussen de 15 en 65 jaar oud zijn heeft moeite met lezen. Bibliotheek De Lage Beemden werkt samen met partners om hen te helpen beter te leren lezen.

Passend Lezen bij de bibliotheek

De bibliotheek biedt veel passende leesmaterialen, zoals grootletterboeken en luisterboeken. De collectie is ruim en breed van opzet.

Grootletterboeken
De naam zegt het al: de letters in grootletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans.

Luisterboeken op cd of Daisy-rom
Een luisterboek is een gesproken boek. Verkrijgbaar op cd of Daisy-rom, dat is een speciaal soort luisterboek dat u afspeelt op een Daisy-speler. Een Daisy-speler heeft grote knoppen en kan luisterboeken langzamer of sneller afspelen. U kunt ook bladeren en zoeken naar pagina's.

Gesproken boeken op daisy-roms mogen alleen worden uitgeleend aan gebruikers die zijn aangewezen op passend lezen. Hiervoor kunt het formulier Verklaring leesbeperking invullen en opsturen of afgeven bij uw bibliotheek. Een uitgebreide selectie is verkrijgbaar via Passend Lezen. U kunt hier ook terecht voor kranten en tijdschriften op Daisy-rom.

Verklaring Leesbeperking
U wilt gebruik maken van passend lezen. Hiervoor is een Verklaring leesbeperking nodig. Lees hier meer over het hoe en waarom van deze verklaring.

Leeshulpmiddelen
Er bestaan hulpmiddelen om het (luister)lezen gemakkelijker te maken, zoals leeslinealen, leesloepen en vergrotingsapparatuur. Wilt u leeshulpmiddelen aanschaffen? Vraag bij uw zorgverzekering of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Luisterapps
Wilt u boeken of hoorspelen beluisteren via uw tablet of smartphone? Maak gebruik van de Daisy app (voor Android of iPad) of van de LuisterBieb app. Allebei gratis! Om de Daisy app te kunnen gebruiken dient u zich wel eerst te registreren bij Stichting Aangepast Lezen. Naar alle apps van de bibliotheek.

Kennismaken? Leen de koffer Passend Lezen
Als klant van de bibliotheek kunt u thuis een Daisy-speler uitproberen. In een speciaal samengestelde koffer treft u naast de Daisy-speler en Daisy-roms ook een grootletterboek, leesliniaal en informatiemap met informatie over aangepast lezen. U kunt dit pakket gratis voor drie weken lenen.

Klik en Tik

Wil je graag meer met de computer doen, maar weet je niet goed hoe het werkt? Leer typen, e-mailen en internetten met de cursus Klik & Tik in de bibliotheek.

Taal voor het Leven

Taal voor het Lezen is een landelijk ondersteuningsprogramma voor gemeenten en organisaties die (digi)taalles organiseren voor mensen die beter willen leren lezen, schrijven, spreken, rekenen of omgaan met de computer. Op de website van Taal voor het Leven staat informatie voor organisaties, taalvrijwilligers en cursisten.

Beter Spellen

Ben je nog niet zo goed in spellen? Meld je aan en ontvang elke dag een korte test.

De slimme nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer. Hij is speciaal gemaakt voor mensen die graag willen leren. Met uitleg van moeilijke woorden. En oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.

Luisterlezen met Superboek!

Als je dyslectisch bent of moeite hebt met zien, is lezen best moeilijk. Superboek helpt! Met gratis gesproken boeken. Via internet, in de app Daisylezer of op Daisy-cd.

Vind je lezen moeilijk?
Schrijf je dan gratis in en ontdek de mooie, gekke en spannende verhalen van Superboek!

Hulp bij lezen, schrijven of internet? Taalvrijwilliger worden? Kom langs bij Taalhuis Laarbeek

Aangepast Lezen

Bibliotheekservice Passend Lezen verzorgt de landelijke dienstverlening voor mensen met een visuele handicap of leesbeperking. Behalve voor blinden en slechtzienden is deze dienstverlening ook voor mensen met een chronische ziekte, dyslexie of een andere beperking waardoor ze (tijdelijk) niet in staat zijn lectuur in gedrukte vorm te lezen.

Bij Passend Lezen kunt u onder andere terecht voor:

• Gesproken boeken en brailleboeken
  • Kranten en tijdschriften in aangepaste leesvorm
  • Maatwerk
  • Reliëfwerk

Makkelijk Lezen Plein

Het Makkelijk Lezen Plein (MLP) van de bibliotheek is bedoeld om kinderen die moeite hebben met lezen, te laten ontdekken dat lezen leuk kan zijn. Ze vinden er boeken op een lager technisch leesniveau, die leuk en interessant zijn.

Lees en Schrijf

Oefenen.nl is het online startpunt voor iedereen die zijn basisvaardigheden wil verbeteren.

Onderdeel hiervan is Lees en Schrijf! waarmee je op een eenvoudige manier leert lezen en schijven. Klik op onderstaande link voor het actuele leeraanbod.