Digitale diensten en tips

Kinderen, leerkrachten en ouders verwijzen we graag naar de grote online collectie. Voor jong en oud, zelfs voor de allerjongsten. We hebben hier een aantal tips bij elkaar gebracht.

Kinderen die een bibliotheekpasje hebben, kunnen via de online Bibliotheek een account maken waarmee zij toegang krijgen tot de digitale diensten.  

ONLINE BIBLIOTHEEK

Op www.onlinebibliotheek.nl kun je wanneer je dit nog niet eerder gedaan hebt een online account aanmaken. Kijk hier voor verdere uitleg. Bij de online bibliotheek geniet je van de mooiste e-books en luisterboeken. Waar je maar wilt, wanneer je maar wilt.

Doelgroep: 0-100 jaar

JUNIOR EINSTEIN

Via junioreinstein.nl kunnen kinderen uit groep 4 t/m 8 in het primair onderwijs oefenen voor de volgende vakken: rekenen, taal, verkeer, tafels, aardrijkskunde, natuur & techniek, levensbeschouwing, begrijpend lezen, geschiedenis en topografie. Toegang tot de oefensite is eenvoudig: een kind kan met de gegevens van de eigen bibliotheekpas inloggen op deze website en vervolgens oefenen.

Doelgroep: 7-12 jaar

DE VOORLEESHOEK

De Voorleeshoek is een website waar je volop voorgelezen kinderboeken vindt voor kinderen van 0-10 jaar. De verhalen worden ondersteund met fantasierijke illustraties, animaties en soms ook muziek. In verband met de sluiting van de scholen is De Voorleeshoek de komende drie weken gratis.  Ouders kunnen via de website https://devoorleeshoek.nl/scholendicht gratis een account aanmaken. Doelgroep: 0-10 jaar 

PASSEND LEZEN

Als je blind, slechtziend of dyslectisch bent, heb je bij Bibliotheekservice Passend Lezen toegang tot de mooiste romans, de spannendste verhalen en de allerleukste kinderboeken, in diverse leesvormen en collecties. Kinderen hebben via Passend Lezen toegang tot Superboek. De collectie van Superboek bestaat uit ruim 11.000 jeugdboeken en ongeveer 20 tijdschriften. Van Jip en Janneke tot De Grijze Jager. Van Sjakie en de chocoladefabriek tot De waanzinnige boomhut.
    
Doelgroep: 0-100 jaar

DELPHER

Een Grej of the day als zoekopdracht voor de leerlingen thuis is altijd een goed idee. Nog leuker wordt het wanneer de bovenbouw leerlingen via Delpher.nl op zoek kunnen naar informatie over thuisonderwijs. Want door welk apparaat dachten ze in 1989 het verkeer te kunnen terugdringen en het thuisonderwijs beter te organiseren?

Tip: Ook altijd leuk om te kijken of er informatie over je familie te vinden is!

Doelgroep: 10-100 jaar

TIP VAN DE BIBLIOTHEEK

 • Bereslim Interactieve prentenboeken met verwerkingsvragen.
  Doelgroep: 3-7 jaar.
 • Leesbingo Zoek of maak zelf een leuke leesbingo
 • Kijk en lees mee met Nijntje app voor Android en IOS
  Doelgroep: 2-5 jaar
 • Langaroo Een online omgeving waar ouders met hun kind samen eilanden veroveren door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een heel speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek. Langaroo is nu beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks.
  Doelgroep: 2-6 jaar
 • Playlist met kinderboeken in podcastvorm.
  Doelgroep: 2-8 jaar
 • De waanzinnige podcast Een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.
  Doelgroep: 7-12 jaar
 • De Grote Vriendelijke Podcast Een podcast waarin kinderboekenrecensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard boeken bespreken en in gesprek gaan met schrijvers.
  Zij bespreken boeken voor peuters t/m YA.
 • Leesbeesten & Luistervinken Een nieuwe podcast voor bovenbouw basisonderwijs, met in de eerste aflevering Paul van Loon.
  Doelgroep: 9-12 jaar
 • Kindertube Sprookjes en verhaaltjes voor verschillende leeftijden.
 • Schrijvers Marlies Slegers, Jacques Vriens en Paul van Loon lezen voor via hun Youtube kanaal.
  Doelgroep: 10+
 • Bekende Nederlanders lezen voor in de videoserie Gottmer leest voor.
 • ‘Meester’ Freek Vonk heeft ook leuke lessen, met opzoekvragen. Kinderen kunnen zo hun informatievaardigheden trainen.
 • Webdetective Werk aan je informatievaardigheden in vier online modules.
  Doelgroep: 10+
 • Scratch Programmeer of animeer je eigen game! Kijk hier voor uitleg!
  Doelgroep: 8-16 jaar
 • Yurls.net Oefen online zoekvaardigheden door de codes te kraken
 • Staatsbosbeheer Superleuke doe-opdrachten, verzameld door Staatsbosbeheer.

SPECIAAL VOOR LEERKRACHTEN

 • Lezen nou! : Een Youtube kanaal met kinderboekentips voor de onder- midden- en bovenbouw basisschool.
 • Leesbevordering in de klas Website met tips en ideeën voor leesbevordering en tips welke boeken je bij welke lessen zou kunnen inzetten. De site richt zich hierbij vooral op de bovenbouw van de basisschool.