Tips voor peuters en kleuters

Nu je met je kindje niet naar de Bibliotheek kunt komen, komen wij gewoon naar jullie toe! Onze BoekStartcoaches Angelique en Marjon hebben een aantal leuke activiteiten op een rijtjes gezet. Lezen, kijken en spelen.

We geven tips om samen met je peuter of kleuter op een leuke en verantwoorde manier aan de slag te gaan rondom het thema 'Alle visjes zwemmen in het water'. We laten een prentenboek, filmpjes en (digitale) spelletjes zien. Zo zorg je voor een fijn moment samen.

ALLE VISJES ZWEMMEN IN HET WATER

PRENTENBOEK

Lees een prentenboek voor uit de serie Klein wit visje van Guido van Genechten, of De Mooiste vis van de zee van Marcus Pfister. We kunnen ons voorstellen dat je deze prentenboeken niet in huis hebt. Via De Voorleeshoek kun je deze prentenboeken ook digitaal bekijken. Bereslim en Wepboek bieden ook kwalitatief goede digitale prentenboeken. Ook via YouTube kun je ze vinden. Houd er rekening mee dat de kwaliteit dan niet altijd goed is.

FILMPJE
Op www.schooltv.nl kun je heel veel filmpjes en fragmenten terugvinden. De site heeft ook een goede zoekfunctie. Je kunt op onderwerp van het filmpje en op leeftijd van je kindje zoeken. Passende bij het prentenboek kun je kijken naar het fragment Vissen kijken in alle kleuren.

In 1.29 min. worden jij en je kind meegenomen naar een groot aquarium. Wat zie je allemaal? Welke kleuren hebben deze prachtige vissen?

CREATIEF EN SPEL MÉT OF ZONDER DIGITALE MIDDELEN

Al deze prachtige vissen zorgen voor inspiratie om samen creatief aan de slag te gaan. Doe je dit ‘ouderwets’ met alleen echt knutselmateriaal of combineer je het met digitale tools? Hieronder vind je inspiratie voor beiden.

 • Vissenkom knutselen. Bekijk hier een filmpje voor de werkinstructie. 
 • Kijk eens op Pinterest voor leuke ideeën. Zoek op: knutselen vissen peuters.
 • Hengelspelletjes. Natuurlijk kun je een gekocht hengelspelletjes spelen. Maar het is nog leuker om het samen met je kind te maken. Maak zelf visjes (papier, karton of vilt) en maak er een stukje magneetplakband (o.a. Action) aan. Maak van een stokje, touwtje en magneet een echte hengel en spelen maar!
 • Wil je creatief bezig zijn en daarna je creatie digitaal terug zien in een ‘echt’ aquarium? In de app store vind je de super leuke app Squigglefish. Je kleurt samen met je kind op papier allerlei waterdieren in. Zorg ervoor dat deze duidelijk met een zwarte onafgebroken rand zijn omgetrokken. Met de camera van je iPad maak je in de app een foto van de tekening. Voor je het weet zwemt jouw waterdier in het virtuele aquarium! Het is een betaalde app. Waarom we hiervoor kiezen en meer over schermgebruik met kinderen lees je hier.

EXTRA IDEËEN

 • Zing samen alle liedjes die je kent over waterdieren. Denk aan Alle eendjes/visjes zwemmen in het water en Visje, visje in het water. Via YouTube, Juf Roos en Spotify is nog veel meer te vinden. 
 • Het versje lieve kleine goudvis is voor peuters en kleuters niet te moeilijk. Leuk om daarna ook echt bellen te gaan blazen.

  Lieve kleine goudvis
  Lieve kleine goudvis
  Zwem maar rond
  Blaas nog maar wat bellen
  Met je mond
  Met je mond
  Met je mond
  Lieve kleine goudvis
  Zwem maar rond

  Veel speelplezier!

We geven ook tips rondom de prentenboeken 'Wij gaan op berenjacht' en 'Elmer, de lapjesolifant'. We laten het prentenboek, filmpjes en (digitale) spelletjes zien.