Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, en terugbrengen.


Lenen & terugbrengen

Hoeveel mag ik lenen?


Voordelig Ontdekken
- 20 materialen per jaar (max. 15 materialen tegelijkertijd)
- 1x verlengen + 5 reserveringen p/keer
- uitleentermijn 3 weken
- max. 6 e-books en 6 luisterboeken per jaar

Lekker Lezen
- 75 materialen per jaar (max. 15 materialen tegelijkertijd)
- 1x verlengen + 5 reserveringen p/keer
- uitleentermijn 4 weken
- e-books en luisterboeken, max. 10 van elk tegelijk; leentermijn 3 weken

Eindeloos Genieten
- onbeperkt lenen (max. 15 materialen tegelijkertijd)
- 2x verlengen + 10 reserveringen p/keer
- uitleentermijn 6 weken
- e-books en luisterboeken, max. 10 van elk tegelijk; leentermijn 3 weken

Sprinters: deze mag je 2 weken houden en kunnen max. 1x verlengd worden. Mits er geen reservering op zit.

Jeugd t/m 17 jaar
- onbeperkt lenen (max. 15 materialen tegelijkertijd)
- 2x verlengen + 10 reserveringen p/keer
- uitleentermijn 4 weken
- e-books en luisterboeken voor de jeugd, max. 10 van elk tegelijk

Lees hier meer over de voorwaarden van de andere abonnementen.

 

Hoe werken de leenstrippen?


De abonnementen Voordelig Ontdekken en Lekker Lezen zijn gekoppeld aan een maximum (aantal) te lenen materialen. Bij deze abonnementen krijg je bij aanvang van de looptijd een ‘tegoed’ op de pas in de vorm van ‘leenstrippen’.

Bij iedere uitlening of verlenging gaat er één leenstrip van dit tegoed af. Het aantal materialen dat gekoppeld is aan je abonnementsoort is één jaar geldig. Aan het einde van je abonnementsperiode vervallen de overgebleven leenstrippen. Deze kun je niet meenemen naar een volgend abonnementsjaar.

Leenstrippen tekort
Kom je gedurende het jaar leenstrippen tekort? Dan kun je leenstrippen bijkopen (€3,- per 10 strippen) of je kunt per direct kiezen voor een uitgebreider abonnement. Je regelt dit door een e-mail te sturen of aan de balie tijdens de bemande uren in jouw bibliotheek. 

Online verlengen en reserveren is gratis. Een verlenging geldt als een nieuwe uitlening. Je kunt met jouw pas materialen lenen in alle vestigingen van Bibliotheek De Lage Beemden.Je kunt via Mijn account, onder het kopje Verbruik (Strippenkaart) checken hoeveel leenstrippen je verbruikt hebt. Het totaal aan resterende leenstrippen kun je ook altijd terugvinden op je uitleenbon.

Hoe lever ik het materiaal weer in?


Je levert de geleende materialen zelf in via de zelfservicebalie.

Je kunt geleende materialen in elke vestiging van Bibliotheek De Lage Beemden inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het materiaal geleend hebt.

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?


Als jouw e-mailadres bij de Bibliotheek bekend is ontvang je vlak voor het verstrijken van de uitleentermijn een e-mailbericht. Zo kun je op tijd de geleende materialen inleveren.

Je kunt de geleende materialen ook verlengen. Dat kan 24 uur per dag, elke dag van de week via Mijn account.

Let op: Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk voor het op tijd inleveren. 

Is er een haal- en brengservice voor mensen die ziek of immobiel zijn?


Lees je graag maar ben je door (tijdelijke) ziekte of immobiliteit niet in staat zelf naar de Bibliotheek te komen? Dan is de Boekendienst-aan-huis iets voor jou. Je hebt alleen een geldig abonnement nodig. De service is gratis voor iedereen die lid is van de bibliotheek.


Verlengen

Hoe kan ik verlengen?


Je kunt verlengen via de website of via de eBieb app.

Verlengen via de eBieb app

Klik hier voor meer informatie.

Verlengen via de website

 • Om jouw materialen te verlengen, log je in bij Mijn account.
 • Klik op Geleende materialen.
 • Controleer of alle materialen die je wilt verlengen aangevinkt staan.
 • De nieuwe leentermijn gaat direct in op het moment dat je verlengt en dus niet vanaf de oorspronkelijke inleverdatum.
 • Vink eventueel uit wat je niet wilt verlengen.
 • Scroll helemaal naar beneden en klik op de oranje knop Verleng aangevinkte materialen.
 • Je krijgt te zien welke materialen verlengd zijn.

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen verlengen?

 
 • Je kunt maximaal 90 dagen een openstaand bedrag op jouw pas hebben. Daarna wordt de pas geblokkeerd en verlengen is niet mogelijk totdat je hebt betaald. Het is mogelijk je schuld direct via iDEAL te betalen. Daarna kun je weer materialen verlengen.

 • Hoe vaak je kunt verlengen is afhankelijk van jouw abonnement. Kijk hier voor de voorwaarden. Materialen die door anderen gereserveerd zijn kun je niet verlengen.

 • Een verlenging geldt als een uitlening. Bij het Voordelig Ontdekken abonnement en het Lekker Lezen abonnement betekent dit dat verlenging je één leenstrip kost.

 • Sprinters kun je maximaal 1x te verlengen, mits er geen reservering op zit


Betalen

Moet ik een boete betalen als ik te laat ben?


Bibliotheek De Lage Beemden is sinds 9 maart 2021 boetevrij. Je hoeft geen boete meer te betalen als je materialen te laat inlevert.  Dat wil niet zeggen dat je de boeken mag houden. We vertrouwen erop dat je de materialen op tijd terugbrengt of verlengt.

Een week na het verstrijken van de uitleentermijn wordt een 1e herinnering gestuurd en twee weken later de 2e herinnering. Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet ingeleverd zijn, krijg je van ons een rekening voor de vervanging van het boek (tegen nieuwprijs en bijkomende administratiekosten van 10 euro). Worden de materialen dan nog niet ingeleverd, dan wordt er een herinneringsnota gestuurd.

Als er na deze herinneringsnota niet betaald is of de materialen niet zijn ingeleverd, wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Hoe betaal ik mijn jaarlidmaatschap?


Contributiebetaling kan op vier manieren plaatsvinden:

 1. Via machtiging: je machtigt de bibliotheek om het contributiebedrag jaarlijks van jouw rekening af te schrijven. Je krijgt € 2,50 korting op de prijs van een jaarabonnement. Je kunt bij elke vestiging een machtigingsformulier invullen of er eentje bij ons opvragen. 

 2. Via iDEAL: je kunt het bedrag via Mijn account betalen (zie: Hoe betaal ik via iDEAL?).

 3. Via internetbankieren: je kunt het bedrag betalen via bankrekeningnummer NL05RABO0155885561 t.n.v. Stichting De Lage Beemden o.v.v. je lenersnummer.

 4. In de bibliotheekvestigingen van Beek en Donk, Gemert en Boekel is betaling mogelijk via een pinapparaat. Betalen via het pinapparaat kan aan de balie tijdens de bemande uren.

Hoe betaal ik via iDeal?


Lidmaatschapsgeld, leengeld en te-laat-geld kun je gemakkelijk op elk moment via iDEAL betalen. Het minimale betaalbedrag bij iDEAL is € 0,50. Is de openstaande post kleiner? Dan wordt het restbedrag bewaard in een tegoed, waarvan je later bedragen kunt afboeken.

  Hoe het werkt?
 • Log in via Mijn account.
 • Klik op Doe een betaling.
 • Klik in het pop-up venster op Betaal via Ideal mijn openstaand saldo m.u.v. de contributie.
 • Vink het vakje aan bij Betaal bedrag.
 • Vink het vakje aan bij Betaal via iDEAL
 • Klik op Ga verder.
 • Controleer de gegevens en kies je bank.
 • Klik op Ga Verder.
 • Je bent nu in de online omgeving van jouw bank.
 • Rond de betaling af.

Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?


Het reserveren van materialen van de Bibliotheek is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website.
Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel en ga door naar Reserveren.

Log in met je pasnummer en wachtwoord (zie: Inloggen in Mijn account. Hoe werkt dat?). Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kan je ook reserveren aan de balie in de Bibliotheek.

Hoe kan ik op titels zoeken?


Kijk op de pagina Website & apps voor uitgebreide informatie en ondersteuning.

Mijn gereserveerde boek staat niet in de kast

 

Je gereserveerde boek staat niet in de kast en je hebt wel een afhaalbericht ontvangen. Dan is er iets misgegaan. Vraag hulp aan de bibliotheekmedewerker.

Is er geen medewerker aanwezig? Stuur dan een mail. We nemen vervolgens contact met je op.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere Bibliotheken?

 

Landelijk aanvragen kan via de catalogus op www.bibliotheek.nl. Je zoekt daar het boek dat je wilt lenen en volgt de stappen zoals aangegeven. Je zult uiteindelijk terechtkomen in je eigen Mijn Accountomgeving. Via het formulier 'Aanvragen landelijk lenen' kun je dan het betreffende boek aanvragen. De kosten hiervoor bedragen 4 euro. 

Hoe vraag ik materiaal aan uit Universiteitsbibliotheken?

 

In verband met de overgang naar een nieuw systeem is dit momenteel niet mogelijk. We hopen deze service snel weer aan onze klanten te kunnen aanbieden.


Verlies of beschadiging

Hoe vraag ik een nieuwe pas aan?

 

Ben je je Bibliotheekpas kwijt? Dan moet je deze blokkeren. Dat kan via Mijn account of via de klantenservice (0492-323245 of info@bibliotheekdlb.nl) of in één van onze vestigingen.

Een nieuwe pas vraag je aan bij een medewerker in de Bibliotheek. Neem hiervoor een geldige persoonslegitimatie (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee. Een nieuwe pas kost € 2,50.

Mijn pas werkt niet / is geblokkeerd


Je bibliotheekpas wordt geblokkeerd als je de contributie of een rekening niet betaald hebt. Of wanneer je een boete hebt voor te laat ingeleverd materiaal.

Je kunt het openstaande bedrag inzien in Mijn account. Je kunt daar betalen via iDEAL. Na ontvangst van betaling wordt de blokkade opgeheven.Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op